Kezdőlap / Aktuális, hírek / A SZOLNOKI MUSTÁRMAG RÓMAI KATOLIKUS ÓVODA INTÉZKEDÉSI TERVE A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL A 2020/21 NEVELÉSI ÉVBEN

A SZOLNOKI MUSTÁRMAG RÓMAI KATOLIKUS ÓVODA INTÉZKEDÉSI TERVE A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL A 2020/21 NEVELÉSI ÉVBEN

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott (2020. augusztus 17.) járványügyi készenlét idején alkalmazandó intézkedési terve alapján a Szolnoki Mustármag Római Katolikus Óvoda 2020. szeptember 01-től az alábbi eljárásrend szerint működik. 

Az Eljárásrend célja

Az Eljárásrend a koronavírus elleni védekezés és megelőzés minél hatékonyabb megszervezése érdekében készült.

A szabályozás érvényes az óvoda alkalmazottjaira, az óvoda gyermekeire, a gyermekek szüleire és mindazokra, akik az intézmény területére lépnek.

AZ ÓVODA LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK

Az óvodát kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, dolgozó látogathatja. Kérjük a szülőket, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, gondoskodjanak orvosi vizsgálatról.

A szülő köteles az óvodát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

Az óvodás gyermek számára maszk viselése nem előírás. A gyermeket óvodába kísérő személy viseljen maszkot az óvoda kapuján belépéstől a távozásig. Az öltözőben 3 szülőnél több ne tartózkodjon egy időben!

 • Az óvoda dolgozóinak és a gyermekeknek érkezéskor kötelező a testhőmérsékletének mérése. érkezéskor, akik akkor mehetnek be az intézménybe, ha testhőmérsékletük nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket (37,8 °C). Gyermek esetén, ha testhőmérséklete az ismételt mérés alapján is eléri vagy meghaladja ezt a mértéket, a többi gyermektől el kell különíteni és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt haladéktalanul tájékoztatni kell.
 • Azon gyermekek szülei, akik a befogadási időszakban jelenlétükkel segítik a gyermekük örömteli beszoktatását, részükre a maszk és váltócipő használata kötelező az intézményben való tartózkodás ideje alatt végig. Egy csoportban egyidejűleg legfeljebb 3 szülő tartózkodhat.
 • Azok a szülők, akik nem kiscsoportos gyermeket nevelnek, az intézményvezető előzetes engedélyével léphetnek be az óvodába.
 • A szülők – maszk viselésével – bekísérhetik kiscsoportos gyermeküket az óvoda épületébe, és az öltözőt használva, lehető legrövidebb idő alatt az óvodapedagógusnak átadják.
 • A benntartózkodás ideje alatt be kell tartani a 1,5 méteres távolságot.
 • A gyermekek óvodából történő hazamenetele esetén nagy segítséget jelent az, ha a szülő által előre meghatározott időpontban történik. Ebben az esetben az óvoda vállalja a gyermekek átöltöztetését, és a lehető leggyorsabb átadását a szülőnek.
 • Az óvodai csoportfoglalkozások idejére nem kerül előírásra a távolságtartás.
 • A közösségi tereken törekszünk a távolságtartásra, természetesen a helyi adottságok figyelembevételével: az étkeztetésnél kisebb csoportokba osztással, a csoportok óvodaudvaron történő elkülönítésével, a mosdóhasználatnál, öltözködésnél is kisebb csoportokba való osztással valósítjuk meg a távolságtartást.
 • A járványügyi előírásokat szigorúan betartva a szülői értekezletek megtartjuk. A szülő belátása szerint dönt, hogy részt vesz-e. Minden szülői értekezletről összefoglalót készítünk, melyet e-mailen megküldünk minden szülő számára. Egy napon, azonos időben csak egy csoport számára szervezünk szülői értekezletet.
 • Nagy létszámú rendezvényeinket gyermekcsoportonként a szülők online bevonásával valósítjuk meg: Szent Mihály nap, Szent Ferenc teremtésvédelmi hét, adventi koszorúkötés, Egészségvédelmi hét, stb. Az eseményt megelőzően ezekről tájékoztatást adunk.
 • Az őszi vízhez szoktatás, úszástanítás a tavaszi alkalommal tartjuk meg.
 • A nagycsoportosok tehetségműhely foglalkozásait későbbre tervezzük. Addig a nagycsoportos gyermek tehetségfejlesztése a saját csoportjában valósul meg.

EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

Az intézmény bejáratánál a szélfogóban vírusölő hatású kézfertőtlenítőt helyeztünk el, melynek használata minden belépő számára kötelező.

 • A gyermekek a beérkezést követően végezzenek szappanos kézmosást saját mosdójukban.
 • A gyermekek saját törölközőt használnak, cseréjükre heti 2 alkalommal kerül sor, melyről a szülők gondoskodnak.
 • Felnőtt mosdóban papírtörlő használata biztosított.
 • A személyi higiéné alapvető szabályairól a gyermekeket részletes, korosztályuknak megfelelő szintű tájékoztatásban részesítjük. A gyermekeknek megtanítjuk az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemeteskukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés.
 • Ezeknek a higiéniás szokásoknak a megerősítését várjuk a szülőktől is, hogy gyermekeiknél ezek megfelelő módon rögzülhessenek!
 • Szellőztetésre, a napirendi váltásoknál, étkezéseket követően teljes levegőcserét végzünk.
 • Az időjárás függvényében a csoportélet tevékenységeiből igyekszünk minél többet megvalósítani a szabadban.

ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

Az étkezések alkalmával kiszolgáljuk a gyermekeket, kerüljük az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatását. Kérjük a szülőket, hogy ezeket a szokásokat otthon, a mindennapi étkezések során gyakoroltassák gyermekeikkel, mint munka jellegű tevékenységet.

GYERMEKEK HIÁNYZÁSÁNAK KEZELÉSE

Annak az óvodaköteles korú gyermeknek az óvodai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintjük továbbá, ha a gyermek hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára. 

Az a gyermek vagy óvodai alkalmazott, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a kezelőorvos igazolásával, vagy kórházi zárójelentéssel jöhet újra az intézménybe.

Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.

TEENDŐK BETEG GYERMEK ESETÉN

Amennyiben egy gyermeknél a fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni a többi gyermektől, egyúttal értesítjük a szülőt/gondviselőt, hogy a legrövidebb időn belül szíveskedjen gyermekéért az óvodába jönni. Felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.

A beteg gyermek felügyeletét ellátó személy kesztyű és maszk használatával látja el feladatát.

Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozó kerüljön értesítésre. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.

Amennyiben krónikus betegséggel élő gyermek az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket intézményünk megteszi.

Amennyiben óvodánkban átmenetileg elrendelésre kerül a digitális munkarend, a gyermekfelügyeletet megszervezzük a szülők támogatása érdekében. Amennyiben az intézményben objektív okokból nem szervezhető meg a gyermekfelügyelet, arról a Fenntartó gondoskodik.

Szolnok, 2020. október 01.

 

                                                                                                      Somogyiné Tálas Anikó

                                                                                                               óvodavezető

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × négy =