Kezdőlap / Aktuális, hírek / SZENT MIHÁLY CSALÁDI NAP

SZENT MIHÁLY CSALÁDI NAP

Hagyományainkhoz híven szeptember 27-én idén is megrendezésre került óvodánkban a Szent Mihály nap. Gyönyörű kompozíciók készültek a csoportok által összegyűjtött őszi termésekből.

Sok nevezetes alkalom fűződik Szent Mihály napjához, erre hívták fel a figyelmet játékos formában a gyerekek bevonásával a Verseghy park Telephely óvónői.

Több bibliai játékban próbálhatták ki magukat a gyermekek, családjaikkal együtt:

  • Csodálatos halfogás
  • Ajándékok Istennek
  • Teremtés
  • Bábel tornya
  • Noé bárkája

 A játékban megfáradt családokat, a szülők által készített hatalmas mennyiségű palacsinta várta, főként a gyerekek nagy örömére.

A népi kalendárium szeptembert Szent Mihály havának nevezi. A keresztény hagyomány szerint Szent Mihály egyike a 7 arkangyalnak vagy főangyalnak.

Szent Mihály naptól kezdődött a kisfarsang ideje, ami Katalin napjáig tartott. A lakodalmak és a bálok évada volt. A Szent György napjakor kihajtott állatokat ezen a napon terelték vissza; a pásztorokat pedig elszámoltatták és kifizették. Országszerte emlékezetesek voltak a szentmihályi vásárok, ahol a nemcsak a szükséges holmikat tudták beszerezni a vásározók, de szórakozási és ismerkedési lehetőséget jelentett számukra.

Női munka tilalom is fűződik Szent Mihály napjához: úgy tartották, aki ezen a napon mos, annak kisebesedik a keze. A néphiedelem szerint Szent Mihály napjától nem szabad az ágyneműt a szabadban szellőztetni.

Szent Mihály napi hiedelem: ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú és szép őszre lehet számítani. Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

8 + tizennégy =