Kezdőlap / Aktuális, hírek / Óvodánk részt vesz az Erasmus+ programban

Óvodánk részt vesz az Erasmus+ programban

2018 – 2020

Az Erasmus+ program, az Európai Unió Által támogatott, a Tempus Közalapítvány által koordinált program, mely minden közoktatási intézménynek nyújt pályázati lehetőségeket. A program lehetővé teszi a mobilitást, támogatja a pedagógusok fejlődését, olyan módon, hogy segíti a külföldi partnerintézményekkel történő projektmunkák létrejöttét, lebonyolítását. Az Erasmus+ 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.

A program segít, hogy az intézmények nemzetközi együttműködése során a pedagógusok jó gyakorlatokat cserélhessenek, segíti az intézményi innovációt, az informatikai támogató platformok megismerését, alkalmazását, a kulcskompetenciák és készségek fejlesztését. Támogatja a nyelvtanítás és nyelvtanulás fejlesztését, továbbá a nyelvi sokszínűséget és az interkulturális érzékenységet. Ezáltal hozzájárul a közoktatás minőségének fejlődéséhez.

Óvodánk által 2018 tavaszán benyújtott pályázat, a nemzetközi egyeztetések során eredményesen szerepelt. A projektet a 2018/2019-es és a 2019/2020-as nevelési években valósítjuk meg, melyben 6 ország 6 intézménye vesz részt (Románia, Bulgária, Görögország, Törökország, Lengyelország és Magyarország). Meghívást kaptunk a városok vezetőitől, ahol a város történelmét, oktatási rendszerét mutatják be nekünk. Meglátogatjuk az intézményeiket, az osztályokat, az óvodai csoportokat és megismerkedünk az iskolák, óvodák pedagógusaival, pedagógiai módszereivel, oktatási rendszerükkel. Természetesen mi is vendégül látjuk majd a résztvevő országokat, mely látogatás alkalmával bemutatjuk pedagógiai programunkat, módszereinket és átadjuk jó gyakorlatainkat.

A „Bridges for social inclusion”- azaz „Híd a társadalmi befogadáshoz” projekt célja, hogy segítse a befogadást, integrációt, az azonos közösségben lévő egyének különbözőségének elfogadását és megbecsülését. Célunk, hogy a gyermekek toleránsak legyenek, tanuljanak együtt élni, elfogadni és segíteni. A fejlődéshez és a minél hatékonyabb tanterv létrehozásához szükséges a jó gyakorlatok cseréje, ezért a különböző módszereket- az integrált játékainkat, didaktikai tevékenységeinket, differenciálási lehetőségeket, óvodán kívüli gyakorlatokat, az eTwinning felület alkalmazásának tapasztalatait- megosztjuk majd egymással.

A projekt tapasztalatait be fogjuk építeni nevelő, fejlesztő tevékenységeinkbe, ezáltal biztosítva az óvodapedagógusok és gyermekek fejlődését, továbbá az európai értékek erősítését.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

9 − kettő =