Kezdőlap / Aktuális, hírek / Szent Mihály családi nap (2018.09.28.)

Szent Mihály családi nap (2018.09.28.)

Hagyományainkhoz híven megrendezésre került óvodánkban a Szent Mihály nap, melyen a gyermekek különböző játékokon vehettek részt családjaikkal együtt.

6 bibliai játékban próbálhatták ki magukat a résztvevők:

A bábeli torony építése

Az elveszett bárány

Bibliai növények

Noé bárkája

A csodálatos halfogás

Szent Mihály mérlege

Sok nevezetes alkalom fűződik Szent Mihály napjához:

Tiszta égbolton látható csillagok között, könnyen felismerhető a Göncölszekér, melyet Szent Mihály szekerének is neveznek.

A legény Szent Mihály napján vitte el a jegykendőt a leánynak, ha még Katalin nap előtt meg akartak házasodni. E nappal kezdődött az úgynevezett kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, ami Katalin napjáig (november 25.) tartott. A bálozások, vigadalmak (szüreti mulatságok) időszaka.

A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Ezért ekkor számoltatták el, szegődtették újra a pásztorokat, ekkor fizették ki őket.

A kinti munkákat befejezték, megkezdődtek a benti munkák. (Az őszi vetésre az előtte vagy az utána levő hetet tartották alkalmasnak.) Ezután kezdték a kukoricát törni. Ekkortól lehetett szűrni a bort.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

húsz − 3 =